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Act No. 51, 1984. 

An Act to amend the Public Hospitals Act, 1929, in relation to the 
resignation of medical practitioners as visiting practitioners and in 
relation to the power to make regulations relating to visiting 
practitioners; and for other purposes. [Assented to, 15th June, 1984.] 
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BE it enacted by the Queen's Most Excellent Majesty, by and with the advice 
and consent of the Legislative Council and Legislative Assembly of New 
South Wales in Parliament assembled, and by the authority of the same, as 
follows:— 

Short title. 

1. This Act may be cited as the "Public Hospitals (Visiting Practitioners) 
Amendment Act, 1984". 

Amendment of Act No. 8, 1929. 

2. The Public Hospitals Act, 1929, is amended in the manner set forth 
in Schedule 1. 

SCHEDULE 1 
(Sec. 2.) 

AMENDMENTS TO THE PUBLIC HOSPITALS ACT, 1929 

(1) Section 1 ( 2 ) — 

After the matter relating to Part Vc, insert: — 

PART Vo.—SPECIAL PROVISIONS RELATING TO VISITING 
PRACTITIONERS. 

(2) Part V D — 

After Part Vc, insert: — 

PART Vn. 

SPECIAL PROVISIONS RELATING TO VISITING PRACTITIONERS. 

Commencement. 

29s. (I ) This section shall come into operation on the date of 
assent to the Public Hospitals (Visiting Practitioners) Amendment 
Act. 1984. 
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SCHEDULE 1—continued. 

AMENDMENTS TO THE PUBLIC HOSPITALS ACT, 1929—continued. 

(2) Except as provided by subsection (1) , the several 
sections of this Part shall come into operation on such day or days 
as may be appointed by the Governor in respect thereof and as may 
be notified by proclamation published in the Gazette. 

Interpretation. 

29r. (1) In this Part— 

"appoint", in relation to a visiting practitioner, includes re-appoint; 

"appointed day", appearing in a section of this Part, means the 
day on which that section comes into operation under section 
29s; 

"relevant hospital authority", in relation to a medical practitioner 
who has been appointed as a visiting practitioner for an 
incorporated hospital or a separate institution, means that 
hospital or institution or the governing body of that 
institution. 

(2) In this Part— 

(a) a reference (however expressed) to appointment as a visiting 
practitioner includes a reference to appointment to perform 
work as a medical practitioner at an incorporated hospital or 
a separate institution; and 

(b) a reference (however expressed) to resignation as a visiting 
practitioner includes a reference to resignation of such an 
appointment. 

(3) Expressions defined in Part Vc have the same meanings 
when used in this Part. 
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SCHEDULE \—continued. 

AMENDMENTS TO THE PUBLIC HOSPITALS ACT, 1929—continued, 

Certain notices of resignation to be null and void. 

29u. (1) A notice of intention to resign as a visiting practitioner 
given by such a practitioner to the relevant hospital authority on or 
after 26th May, 1984. and before the appointed day is, by force of 
this section, rendered null and void and shall be deemed never to 
have been given. 

(2) Subsection (1) applies to a notice whether or not it was 
actually received by the relevant hospital authority before the 
appointed day, but does not apply to a notice if the resignation to 
which the notice relates became effective before the appointed day. 

(3) The Minister may, by instrument in writing, exempt a 
notice or a class or description of notices from the operation of 
subsection (1). 

Certain medical practitioners to be ineligible to be visiting 
practitioners. 

29v. (1) A medical practitioner whose resignation as a visiting 
practitioner becomes effective during the period of 12 months 
commencing on the appointed day is, by force of this section. 
ineligible to be a visiting practitioner for any incorporated hospital or 
any separate institution (whether or not as a visiting medical officer) 
for the prescribed period commencing on the day on which the 
resignation becomes effective. 

(2) A medical practitioner whose resignation as a visiting 
practitioner became effective during the period commencing on 9th 
June, 1984, and ending on the day before the appointed day is, by 
force of this section, ineligible to be a visiting practitioner for any 
incorporated hospital or any separate institution (whether or not as a 
visiting medical officer) for the prescribed period commencing on the 
appointed day. 
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SCHEDULE 1—continued. 

AMENDMENTS TO THE PUBLIC HOSPITALS ACT, 1929—continued. 

(3) A medical practitioner who is the subject of an order 
under subsection (4), is, by force of this section, ineligible to be 
a visiting practitioner for any incorporated hospital or any separate 
institution (whether or not as a visiting medical officer) for the 
prescribed period commencing on the day on which the order takes 
effect. 

(4) The Minister may, by order in writing, declare that a 
specified medical practitioner is a medical practitioner who ought to 
be regarded as having resigned as a visiting practitioner, if the 
Minister is of the opinion that— 

(a) the medical practitioner has wholly or substantially failed to 
provide medical services under a fee-for-service contract or 
a sessional contract, or under any other contract or arrange­
ment relating to the performance of medical services at an 
incorporated hospital or a separate institution, during the 
whole or any part of the period of 12 months commencing 
on the appointed day; 

(b) the medical practitioner does not appear to have formally 
resigned as a visiting practitioner in relation to the provision 
of those services or, if the medical practitioner has so resigned, 
the resignation has not become effective; and 

(c) the medical practitioner ought to be regarded as having 
effectively resigned as a visiting practitioner. 

(5) An order under subsection (4) may be made at any 
time during the period of 2 years commencing on the appointed day, 
and shall take effect from the date it is made or a later date specified 
in the order (but not later than 3 months after it is made). 

(6) If a medical practitioner to whom subsection (1), (2) 
or (3) applies is a party to or enters, or purports to enter, into a 
fee-for-service contract or a sessional contract, or any other contract 
or arrangement relating to the performance of medical services at an 
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SCHEDULE 1—continued. 

AMENDMENTS TO THE PUBLIC HOSPITALS ACT. 1929—continued. 

incorporated hospital or a separate institution, while ineligible under 
this section to be a visiting practitioner for any incorporated hospital 
or any separate institution, the contract or arrangement is, by force of 
this section, rendered null and void. 

( 7) The Minister may, by instrument in writing, exempt a 
medical practitioner or a class or description of medical practitioners 
from the operation of any of the foregoing provisions of this section. 

(8) The Minister may cause a notice to be published in the 
Gazette and in one or more newspapers circulating in any part of the 
State specifying the name and address of any medical practitioner to 
whom subsection (1) , (2) or (3) applies and containing such other 
information as appears to be relevant or is prescribed. 

(9) No person is liable to any civil or criminal proceedings in 
respect of the publication in good faith of a notice referred to in 
subsection (8). 

(10) In this section, "prescribed period" means— 

(a) the period of 7 years; or 

(b) such lesser period as the Minister may, in relation to a medical 
practitioner or a class or description of medical practitioners. 
determine by order in writing. 

(3) Section 42 (1A) (a)— 

Omit the paragraph, insert instead: — 

(a) the conduct of a visiting practitioner of a hospital in relation 
to the performance of work at the hospital by the visiting 
practitioner: and 


